ΑΧΙΛΛΕΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ


Γραφικό ψαροχώρι, με κρυστάλλινα νερά και άφθονο ψάρι. Στην Κοινότητα Αχιλλείου ανήκει ο οικισμός Αγίου Δημητρίου και το νησάκι Αργυρόνησο. Καθαρά ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραλιακές ταβέρνες, δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα για άνετες διακοπές.
Το σημερινό Αχίλλειο βρίσκεται στην άκρη του κόλπου του Πτελεού. Πριν από 1920 οι κάτοικοι ζούσαν στους παρακείμενους λόφους. Σήμερα μπορεί να δει κανείς τον παλαιό ανεμόμυλο, τα ερείπια του αρχαίου οικισμού και την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων με τις τοιχογραφίες, οι οποίες είναι άριστα διατηρημένες. Από ανασκαφές στην περιοχή του σημερινού Αχιλλείου γνωρίζουμε ότι πρέπει να ήταν κατοικημένο και στην αρχαιότητα. Σύμφωνα με το μύθο το όνομα του χωριού προήλθε από τον μυθικό ήρωα "Αχιλλέα", ο οποίος εικάζεται ότι ζούσε εκεί. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, τη κτηνοτροφία, την αλιεία και τα τελευταία χρόνια με τον τουρισμό. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το μουσείο θαλάσσης, το οποίο είναι μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή.
Το Αχίλλειο ανήκει σήμερα στον Δήμο Αλμυρού, στην επαρχία Αλμυρού του νομού Μαγνησίας, 70 χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου.

Στη σημερινή του θέση είναι νέο χωριό. Άρχισε να κατοικείται γύρω στα 1918. Γι’ αυτό και οι ντόπιοι κάτοικοι των γύρω χωριών μέχρι πρόσφατα, το ονόμαζαν Νέο Χωριό. Προήλθε από το χωριό Χαμάκου, που, κατά την παράδοση, ονομάστηκε έτσι από την μητέρα του Αλή Πασά, Χάμκω, η οποία συνήθιζε τα καλοκαίρια να παραθερίζει εκεί. Η Χαμάκου μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τούρκικο ζυγό ανήκε στο Δήμο Πτελεατών του νομού Φθιώτιδας επειδή τότε (1832) δεν είχε απελευθερωθεί ακόμη ο υπόλοιπος νομός Μαγνησίας και η Θεσσαλία.
Ωστόσο η ονομασία Αχίλλειο είχε δοθεί από το 1844 στο χωριό που έχτισε ο τοπικός οπλαρχηγός Ιωάννης Βελέντζας στη θέση Τραχήλι. Από την εποχή εκείνη σώζεται, έπειτα από ανακαίνιση που έγινε, μια θαυμάσια εκκλησούλα, τιμώμενη στο όνομα των γενέθλιων της Θεοτόκου και της Αγίας Ειρήνης. Η θέση αυτή όμως γρήγορα εγκαταλείφθηκε, μετά τον θάνατο του οπλαρχηγού, και οι κάτοικοι επανήλθαν ξανά στην παλιά θέση Χαμάκου και τέλος στη σημερινή θέση του χωριού.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου